Het concept van OAR
Een strategisch overlegorgaan
Bijeenkomsten
OndernemersAdviesRaad faciliteert voor een selecte groep ondernemers op regelmatige basis bijeenkomsten, die je kunt beschouwen als een strategisch overlegorgaan.
Adviesraad
Wij noemen dit een adviesraad. Een adviesraad komt in onderling overleg bij elkaar en werkt dan een vaste agenda af.
Structuur
Dit zorgt voor structuur én resultaat. Bij die bijeenkomsten draait het om integriteit, wederzijds respect, vertrouwelijkheid en elkaar willen helpen.
"Integriteit, wederzijds respect, vertrouwelijkheid en elkaar willen helpen."
Goede match met andere MKB ondernemers
Zorgvuldige procedure tot toetreding
Positieve deelname
Het succes van ons concept wordt bepaald door de positieve deelname en bijdragen van de aangesloten
MKB ondernemers.
Waarde toevoegen
Belangrijk is dan ook dat de deelnemende ondernemers bij elkaar passen en elkaar waardevol
kunnen aanvullen.
Toetreding
Daarom gaat aan deelname een zorgvuldig samengestelde toetredingsprocedure vooraf, zodat je weet of jij een goede match bent met de andere ondernemers.
Kandidaten aandragen
Kandidaten om de adviesraad mee uit te breiden, kunnen worden aangedragen door de facilitator maar ook door de ondernemers die al zijn aangesloten bij de adviesraad.
Vanaf het moment dat een kandidaat interesse heeft getoond, nodigt de facilitator deze ondernemer uit om een bijeenkomst van de adviesraad bij te wonen als introducee. Doel hiervan is nader kennis te maken met de andere ondernemers en hoe het concept werkt.
Indien een kandidaat wil aansluiten, doorloopt hij/zij de toetredingsprocedure onder regie van de facilitator.
Dit begint altijd met een kennismaking, waarna uiteindelijk wordt bepaald of toetreding mogelijk is.
Geen interne concurrentie
De aangesloten ondernemers van een bestaande adviesraad hebben (op basis van redelijke gronden) een veto over de toetreding van een kandidaat bij hun adviesraad.
Dit veto wordt beoordeeld en meegenomen in de beslissing van de facilitator over de definitieve
afwijzing of toetreding van de kandidaat.
Binnen een adviesraad is geen ruimte voor ondernemers met dezelfde beroepsgroep en/of overlappende bedrijfsactiviteiten. Daarmee willen we interne
concurrentie uitsluiten.
Samenstellen adviesraad
Een selecte groep ervaren en ambitieuze MKB-ers
Samenstelling
Een adviesraad krijgt een eigen naam, bedacht door de aangesloten ondernemers. Elke adviesraad bestaat uit minimaal 3 en maximaal 6 ondernemers, die een vergelijkbare achtergrond en onderneming hebben.
Vaste begeleider
Elke adviesraad ontwikkelt een eigen cultuur en een vaste begeleider.
Deze begeleider noemen we: facilitator.
De facilitator organiseert de bijeenkomsten en is tijdens elke bijeenkomst de gespreksleider.
Vaste agenda
De bijeenkomsten duren maximaal 3 uur en worden gehouden op een door de ondernemers te bepalen locatie. Tijdens deze bijeenkomsten werken we een vaste agenda af.
Doel van de bijeenkomsten
De bijeenkomsten zijn gestructureerd en gericht op resultaat. De facilitator fungeert als gespreksleider en zorgt ervoor dat de ondernemers elkaar helpen bij het oplossen van specifieke ondernemersvraagstukken. Daarnaast bespreken de ondernemers een centraal thema dat relevant is en invloed heeft op het ondernemerschap.
Dit centrale thema wordt door de ondernemers zelf vastgesteld en voorbereid.
Individuele vraagstukken omzetten
in concrete actiepunten
Tijdens elke bijeenkomst noteert de facilitator de individuele ondernemersvraagstukken, die de ondernemers met elkaar willen bespreken. Dit leidt tot wijze raad, tips en waardevolle adviezen. En natuurlijk ook tot concrete actiepunten, die de individuele ondernemers meenemen in hun dagelijkse praktijk. De facilitator noteert ook alle actiepunten in een kort verslag. Dit verslag mailt de facilitator na afloop van de bijeenkomst naar alle aangesloten ondernemers. Daarnaast noteren de deelnemende ondernemers natuurlijk zelf alle overige specifieke informatie die voor hen persoonlijk waardevol is.
"Elke ondernemer die aansluit bij een adviesraad geeft én krijgt commitment
om het optimale resultaat te behalen."
Individuele ondersteuning
Sparringsessies met de facilitator
Sparringsessie
Naast de groepsbijeenkomst, heeft elke deelnemende ondernemer ook een individuele sparringsessie van ca. 2 uur met de facilitator van de adviesraad. Deze sparringsessie wordt in onderling overleg gepland.
Concrete actiepunten
De rol van de facilitator hierbij is de ondernemer te ondersteunen bij het concreet maken, voorbereiden en uitvoeren van de individuele actiepunten die in de groepsbijeenkomst zijn bepaald.
Commitment
Elke ondernemer die aansluit bij een adviesraad committeert zich voor deelname aan tenminste 3 bijeenkomsten. Dit is namelijk nodig om te ervaren of de adviesraad echt bij jou past en voor jou van
toegevoegde waarde is.
Doel van de bijeenkomsten
Deelname aan een adviesraad vraagt commitment.
Het duurt even voordat je zelf in staat bent positief bij te dragen, omdat je de andere ondernemers nog moet leren kennen. Daarnaast investeren de andere ondernemers natuurlijk ook tijd in het ontwikkelen van een relatie met jou. Na een succesvolle aanvangsperiode van 3 bijeenkomsten kan een ondernemer voor onbepaalde tijd blijven deelnemen, maar kan een ondernemer ook per direct zelf besluiten te stoppen.
Bewaking kwaliteit en structuur
De facilitator bewaakt de kwaliteit en cultuur van de adviesraad. Daarom kan de facilitator, na de aanvangsperiode van 3 bijeenkomsten, besluiten om deelname van een ondernemer per direct te beëindigen. Uiteraard komt dat alleen voor als er sprake is van gegronde redenen. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan een positieve bijdrage, onvoldoende aanwezigheid, onbehoorlijk gedrag en/of schending van de geheimhouding van vertrouwelijke informatie. We maken hierover vooraf
duidelijke afspraken met alle betrokkenen.